Yhteystiedot

Hakapellon Tila
Henna Luostarinen
Lampelantie 86
92430 Paavola

hakapelto@gmail.com
puh. 050 328 8056

Uutiset

6.2.2015Karitsoinnit alkavat taas :)Lue lisää »27.10.2014Olemme muuttaneet Paavolaan!Lue lisää »8.4.2013Uudet kotisivut avattu!Lue lisää »
Lammas lemmikkinä

Lammas on tuotantoeläin, vaikka se lemmikiksi tulisikin. Pelkkä sana lemmikki ei tee lampaasta eläintä, joka nauttisi elämästään alistettuna ns. lemmikin virkaan pihan perälle pieneen aitaukseen tai unohdettuna talviasumukseensa. Lammasta hankkiessa tulee sitoutua huolehtimaan siitä ainakin seuraavat 10 vuotta (tai kyetä tarjoamaan sille armelias loppu esimerkiksi eläinlääkärin toimesta tai kyydityksenä teurastamolle, jos oma innostus eläimen hoitoa kohtaan lopahtaa), perehtymään märehtijän ruokintaan sekä lampaan lajityypillisiin ominaisuuksiin ja tarpeisiin. Lammas on kesällä helppo ja edullinen pitää, ja lampaiden hankkiminen kesää vasten on järkevintä, mutta silti lampaiden talvipaikan tulee olla mietittynä ja tiedossa, mielellään valmiskin jo ennen lampaiden saapumista, jottei kesän loppupuolella lampaita tarvitse seisottaa syysmyrskyissä tai pakkasissa pihalla päivääkään.

Mikäli lampaita ei aiota pitää kesää pidempää, on teurastamolle hyvä soittaa hyvissä ajoin.

Kuinka monta?

Lammas on laumaeläin. Yhden lampaan pitäminen on jo eläinrääkkäystä, ja kaksikin lammasta on vain pari. Vasta kolme lammasta muodostaa lauman, ja se on nyrkkisääntö lampaiden vähimmäismäärälle. Jo eläinsuojelulaki edellyttää tarjoamaan eläimelle mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen, ja lampaan kohdalla se mielestäni tarkoittaa myös mahdollisuutta elää ja toimia laumana.

Myöskään ihminen, tai muut eläimet kuten poni tai kani, eivät korvaa oman lajista seuraa.

Mistä?

Kaikki tilat eivät myy lampaita lemmikeiksi siitä aiheellisestakin pelosta johtuen että suloisia karitsoita hankitaan liian usein hetkellisestä mielijohteesta, eikä niitä osata hoitaa oikein, ja/tai lampaille ei ole valmiiksi tiedossa talvipaikkaa, kesäkään kun ei kestä ikuisesti. Tautivastustusohjelmien vuoksi hyvin harva lampuri voi ottaa myymiään eläimiä enää takaisin tilalleen.

Osta lampaat aina tilalta jossa eläimiä selkeästi hoidetaan hyvin. Maalaisjärki on tässäkin paras mittari. Katso että lampaat näyttävät ulkoisesti terveiltä ja reippailta ja myyjä vastailee avoimesti ja rehellisesti kysymyksiisi. Voit välttyä monelta turhalta murheelta hankkiessasi lampaat hyvältä, rehelliseltä ja asiantuntevalta tilalta. Lammas on kalleimmillaankin melko edullinen hankinta moneen muuhun eläimeen verrattuna, ja lampaidenkin ostamisessa pätee usein se, ettei halvalla saa hyvää.

Lain velvoitteet

Huom! Osta aina vain korvamerkittyjä lampaita! Merkit on löydyttävä molemmista korvista niiden saapuessa sinulle. Lisätietoja tämän linkin takaa.

Tarkista myös että myyjä on rekisteröitynyt lampaanpitäjäksi, häneltä tulee löytyä asiakastunnus tai tilatunnus sekä pitopaikantunnus. Tarvitset myyjän tunnusta ilmoittaessasi lampaiden ostosta lammas- ja vuohirekisteriin.

Asiakastunnus/tilatunnus ja pitopaikkatunnus

Aivan ensimmäiseksi ja hyvissä ajoin ennen lampaan hankintaa (viimeistään 30 vrk ennen!) sinun on rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi asuinpaikkakuntasi maaseutusihteerille. Saat asiakasnumeron sekä pitopaikkatunnuksen, joita tarvitset ostaessasi lampaat ja ilmoittaessasi ostoista lammas- ja vuohirekisteriin.

Kyllä! Siis jokainen, myös lemmikkilampaan omistaja tarvitsee yllä mainitut tunnukset. Helpoiten se käy marssimalla suoraan oman kuntasi maaseutusihteerin juttusille, se käy nopeasti, ja on täysin maksutonta.

Lammas- ja vuohirekisteriin ilmoitetaan ostetut eläimet esimerkiksi puhelimitse lampaiden saapumisen jälkeen, he siellä kysyvät sinulta lampaiden tiedot ja se on sitten sillä selvä.

P. 09-85666002 / LAMMAS- JA VUOHIREKISTERI (arkisin klo 8.15 - 16.00)

Jos näissä joku askarruttaa, rekisteröitymisessä, lampaan hoidossa, jne. saat varmasti ohjeita ja apuja tilalta josta olet lampaita hankkimassa! Myös me autamme tarvittaessa niin pitkälle kuin oma osaamisemme riittää, ja mitä ei tiedetä, siitä otetaan selvää!