Yhteystiedot

Hakapellon Tila
Henna Luostarinen
Lampelantie 86
92430 Paavola

hakapelto@gmail.com
puh. 050 328 8056

Uutiset

2.12.2018Kotisivujen sisältöä päivitettyLue lisää »6.2.2015Karitsoinnit alkavat taas :)Lue lisää »27.10.2014Olemme muuttaneet Paavolaan!Lue lisää »

Lemmikkilampaista se kaikki alkoi....

Olin haaveillut omista lampaista jo ala-asteikäisestä saakka, jolloin meillä oli yhden kesän ajan 10 kesälammasta maisemalaidunprojektin myötä. Kun parikymppisenä muutin asuttamaan kotitilaamme, hankin ensimmäiset lampaani; kolme mustaa ja kolme valkoista uuhta, lemmikiksi. Jossain vaiheessa kuitenkin piti hankkia pässi. Ja uuhikaritsat piti tietysti jättää kotiin. Loppu onkin historiaa.

Lammasmäärän kasvaessa myös muuta osaa isovanhempieni aikaisesta vanhasta lehmien parsinavetasta alettiin pikkuhiljaa remontoida lampaille sopivaksi, ja lopulta tilat olivat käytössä noin 50 uuhelle karitsoineen.

Nälkä kasvaa syödessä, joten lampaat ja haave rauhallisemmasta maalaisympäristöstä veivät meidät vuonna 2014 noin 50km:n päähän kotipaikaltani, ja nykyisin asummekin siis Siikajoen Paavolassa katraamme kanssa, joka kasvoi myös ihmislapsella 2015.

Jo vuonna 2011 sain ProAgrialta tunnustuksena lampaanjalostuksen III palkinnon. Pyrin käyttämään jalostukseen vain parhaita pässejä, hyville uuhille. Olen kiinnostunut suomenlampaan jalostuksesta, harvinaisista pässilinjoista, sekä suomenlampaiden upeasta ja ainutlaatuisesta värikirjosta jota meiltä löytyykin perinteisten värien lisäksi mm. kirjavia, harmaantuvia ja mäyriä. Olemme tuottaneet jonkin verran myös texel-suomenlammas -risteytyksiä, mutta palanneet silti takaisin puhtaiden suomenlampaiden pariin, ainakin toistaiseksi.

Keväällä 2016 aloitimme yhteistyön Raaheen (itse asiassa vanhalle kotipaikalleni!) perustetun lammastilan Hakametsän Karitsan kanssa karitsojen kaksivaihekasvatuksen merkeissä. Karitsat siis syntyvät
meillä täällä Paavolassa, ja kasvavat vieroitusikäisiksi saakka emojensa kanssa, kunnes siirtyvät loppukasvatukseen Raaheen. Tämän myötä karitsoinnit meillä tihenevät ympärivuotiseksi, ja eläinmäärä kasvatetaan vuoteen 2018 mennessä noin 100 uuheen. Vuosittain pyrimme keskimäärin 180 karitsaan.

Tilamme kuuluu maedi-visna -tautivastustusohjelmaan (luokka 1) ja scrapievalvontaan, sekä lammastarkkailuun (tuotannontarkkailu).

Tilallamme asustaa myös muita eläimiä. Kanat kuuluvat tottakai maatilan pihapiiriin, muutama ankkakin löytyy. Myös kanit, kissat ja koirat kuuluvat seurueeseen, ja ompahan meillä myös iso karvainen hämähäkki jota monet tarantellaksi kutsuvat.